Hvordan man ber

Bønn er enklere enn du kanskje tror. Gud er der og vil høre og besvare dine bønner.

Bønn i fire trinn

Gud er din kjærlige Fader i himmelen, og han ønsker å høre fra deg. Du kan søke ham ved å be til ham. Som hans barn kan du be din himmelske Fader om hjelp og veiledning i ditt liv.

Bønn kan gjøres høyt eller i tankene. Du kan snakke med Gud slik du ville gjort med en hvilken som helst annen person. Ordene dine trenger ikke være veltalende eller lært utenat. Det er viktigere å åpne hjertet og ikke holde igjen. Tro at han er der og lytter, for det er han. Tro at han vil hjelpe deg, for det vil han.

Bønn er en av de mest verdifulle gaver du har mottatt fra din kjærlige himmelske Fader.

1. Innled bønnen din

Før du begynner, finn et rolig sted hvor du føler deg komfortabel. En god måte å begynne på er å henvende seg til Gud ved navn. Du kan prøve “Kjære Gud”, “Kjære himmelske Fader”, “Fader vår, du som er i himmelen”, eller ganske enkelt “Gud”.

2. Ha en samtale med Gud

Snakk fra hjertet, og del dine håp og ønsker så vel som dine bekymringer og problemer. Du kan be ham om hjelp, veiledning, tilgivelse eller helbredelse. Uansett hva du tenker på, kan du legge det frem for ham og erkjenne at hans visdom og tidsplan overgår din. Du kan spørre ham hva han ønsker for deg.

Snakk med Gud om dine følelser for andre. Du kan be for deres behov eller be om å få vite hvordan du kan elske og hjelpe dem.

Uttrykk takknemlighet til Gud for alle velsignelsene i livet ditt. Selv utfordringer kan være til velsignelse. Dette hjelper oss å føle ydmykhet, noe som holder vårt hjerte og sinn mer åpent for Guds svar.

3. Avslutt bønnen

Når du har sagt alt du ønsket å si, kan du avslutte bønnen ved å si: “I Jesu Kristi navn. Amen.”

Vi gjør dette fordi Jesus befalte oss å be i hans navn, og alt vi gjør, skulle utføres i hans navn.

4. Omsett dine rettferdige ønsker i handling

Det er visdom i ordtaket: “Be som om alt avhenger av Herren, og arbeid så som om alt avhenger av deg.” Det er når vi gjør noe at vi ofte får veiledning og hjelp fra Gud.

Når du kan be

Det finnes ikke noe slikt som å be for mye. Gud ønsker å høre fra deg når du er glad eller lei deg, eller hvis du bare trenger noen å snakke med. Du kan be når du har lyst eller trenger det. Hvis du ikke har lyst til å be, eller føler at Gud ikke ønsker å høre fra deg, kan det faktisk være et av de beste tidspunktene å be på.

Be alene og sammen med andre

Du bør snakke med Gud alene og regelmessig. Men be også sammen med andre – under gudstjenester, før et måltid og i familiebønn. Én person holder som regel bønnen på vegne av gruppen mens andre lytter respektfullt, tenker på ordene som blir uttalt og viser sin enighet ved å si “Amen” på slutten av bønnen.

Be hele dagen

I Salmene 55:17 sa kong David at han ville be “kveld og morgen og midt på dagen”. Typiske tider for personlig bønn er når du begynner dagen om morgenen, før hvert måltid og før du legger deg om kvelden. Men det finnes ikke noe galt tidspunkt å be på. Gud lytter alltid, så vi kan “be uten opphold” (1 Tessalonikerbrev 5:17).

Be under spesielle omstendigheter

Noen ganger trengs det ekstra bønn – som en bønn om helbredelse, om beskyttelse eller ved presserende behov. Faste (bevisst å gå uten mat eller drikke en periode) kombinert med bønn, bidrar til å vise Gud din oppriktighet og gir åndelig styrke.

Vi vil gjerne be sammen med deg
Møt misjonærer

Få svar på våre bønner

Gud lover at når vi vender oss til ham i bønn, vil han gi oss svar og veiledning.

Gud kommuniserer med oss gjennom Den hellige ånd, i form av gode tanker og ideer eller fredelige, betryggende følelser. Når vi føler disse tingene, betyr det at Gud oppmuntrer oss, viser oss sannhet og gir oss veiledning.

Alle vil føle Den hellige ånd på sin egen måte. I Bibelen er det ofte beskrevet som en “stille susen” (se 1 Kongebok 19:11–12) som nesten synes å hviske til ditt sinn.

Gud besvarer ofte våre bønner gjennom andre. Gud kan plassere personer i vårt liv på rett tidspunkt som kan gi eller være svaret vi har lett etter. Vi kan også få svar på bønn ved å lese det hans profeter har undervist i Bibelen og Mormons bok. Når vi ber og leser disse bøkene, kan Den hellige ånd gi oss personlige ideer og veiledning. Å ta seg tid til å studere hans ord er også en måte å vise Gud at vi virkelig ønsker et svar fra ham på.

Finn ut hva Mormons bok sier om bønn
Be om et gratis eksemplar

Vanlige spørsmål

Folk har mange spørsmål om “mormonene”, eller mer respektfylt, medlemmer av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Klikk her for å se hele listen.